28 Eylül 2023 Perşembe

Şamanizm Temalı Deri ve Seramik Takı Seti



12 parçadan oluşur. kendine özgü basit yapıda askı aparatı ile sunulur.

Kolyeler:
Medusa figürlü seramik ve deri kolye.
Seramik taşlı ve makrome ip örgülü şaman rahip figüründen oluşan kolye
Yaprak figürlü doğal desenli, kuş tüyü, deniz kabuğu ve örgülü kolye

Bileklik:
Makrome örgü ip ve ahşap boncuklu bileklik.
Boncuklu ve püsküllü kırmızı deri örgü bileklik.
Seramik taşlı makrome ip örgülü bileklik
Ahşap boncuklu ve deri sallantılı bileklik.

Küpeler:
Seramik taşlı ve deri uçlu küpeler.
Ahşap boncuklu ve kırmızı deri örgülü küpe.

Asma:
Doğal ahşap, deri ve kancalardan yapılmış askı aparatı.

Krispy Kreme Doughnuts Kupa Tasarımları


Krispy Kreme Doughnuts Firması için yaptığım ikinci tasarımlar.

Beyaz Döküm | Sgrafitto | 1060 derece Sırlı pişirim

Ø=9cm / h=11cm / V=350ml
Ø=5cm / h=6cm / V=75ml

15 Eylül 2023 Cuma

Kişiye Özel Etnik Kolye Çalışmaları

 


Üç adet kişiye özel siparişimiz olan kolyelerden ilki ''Tengri'' temalı kolyemiz. Arkasında isim ve deri kordona kurt dişi ekleyerek temayı güçlendirdik. Diğer iki kolye istek üzerine grafiik tasarımı yapılarak oluşturulan Kızılderili temalı kolyeler. Bu kolyelerde de deri, kuş tüyleri ve üzerlik tohumları kullanılarak tematik bir görünüm kazandırıldı.  Siparişler ABD'de yaşayan müşterimiz Bartu beye gönderildi.

Kültigin Yazıtı Kişiye Özel Çalışma




Müşterimiz Kültigin yazıtının ufak bir pano versiyonunu istedi ve yanına bir Balbal ( Taşbaba) eklenmesini rica etti. Bu çalışmada panoya harfler tek tek yazıldı ancak fırında çatlamalar meydana geldi. Yenisini yapmak yerine doğal görünüme oldukça uyumlu olan bu durumu epoksi kullanarak sağlamlaştırma yoluna gittik ve sonuç bir müze sergi objesi gibi oldu. Hem benim hemde müşterimizi oldukça memnun etti. Gönül rahatlığıla ABD'ye gönderdik.

Kişiye Özel Tasarım Kolye Çalışması



Etsy üzerinden aldığım kişiye özel bir kolye çalışması. Müşterimiz kendisi yaptığı bir tasarımı iki adet kolyenin arka yüzü olarak çalışılmasını istedi. İki farklı Kam Davulu sembolü kolyemizin arka yüzü olarak işledik ve Güney Afrika'ya teslim ettik. 

30 Temmuz 2023 Pazar

Doğu-Batı, Sanat -Zanaat, Soyut-Somut İkilemlerine Yaklaşımlar.






Bütün sanatlarda olduğu gibi, plastik sanatlar da da bir eserin ortaya çıkabilmesi için bir hammaddenin işlenmesi, elden geçirilmesi gereklidir. Sanatçı olarak nitelendirilen bireyin ortaya bir iş koyabilmesi için bir veya birkaç tür malzemeyi işlemesi, yoğurması ve şekillendirmesi gerekir.
Sanatçının elindeki aletlerle, hakim olmak zorunda olduğu madde arasında sürekli bir çelişme vardır.
Bu çelişme hammaddenin direnişi ile aletin çalışması arasında belirgin olarak ortaya çıkar.

28 Temmuz 2023 Cuma

Eski Türk Runik Yazılardan Örnekler

 


Atalarımız; Asya'dan Avrupa'nın bir ucuna, oradan okyanusu geçerek Amerika'ya, Ortadoğu, Anadolu ve dahi Akdeniz havzasına kadar yayılan çok geniş bir coğrafyada, hem yaşadılar hemde medeniyet oluşturdular.
Bu tarihi macera, yalnız Türk'ün eseri olmayıp ama onun öncülüğünde, diğerlerinin katkıları ile çoğalmış, zenginleşmiş ve dünya ortak kültürünün mayası olmuştur.

Erol Karabulut - Urqun (Orhun) Yazıtları -Yeniden. s.13

25 Temmuz 2023 Salı

Şamanik (Kham) Sembolü Deri Kolye



Kam, evrendeki her şeyin özünün "Bir" olduğunu kabul ederek doğayla bütün olmaya çalışan kişidir. Dünyaya bir kurdun gözünden bakabilen, kuş olup vücudundaki rüzgarlara kanatlarını açabilen, bütünün bir parçasından genele ulaşmayı başarabilen insanlardır. 

👇

Kün-Ay (Güneş ve Ay) Petroglif Replika Kolye

 


Kun ve Ay (Güneş ve Ay), Kazakistan'ın Tamgalisay kentinde (MÖ 15000 – 4000) bulunan en önemli petrogliflerden biridir.

Görselde Kün ve AY ile ilişkilendirilen birkaç KHAM (Şaman Rahip), iki yüce ve kişiselleştirilmiş tasvir, dua ritüelleri ve dualar, bu duaya katılan yeryüzü insanları ve canlı kurbanlar yer almaktadır.

👇

Runik Kültigin Yazıtı | Orhun Yazıtları | Kurt Dişli Deri Kolye





Türkologların Orhun Yazıtları olarak adlandırdıkları yazıtlardan biri olan Kültigin Yazıtı, Türk dilinin en eski yazıtlarından biridir. Bu kitabede Bilge Kağan konuşur ve uzun bir metindir. Kitabenin doğu yüzünün 22. mısrasında Türk dünyasını âdeta sitem eder ve şu cümleyi kurar: 

Uçmak | Şamanik Kolye | Kurt Dişi | Lapis Lazuli Taşı



Asyatik Kam davulunun en önemli tasvir bölümü ''Uçmak''tır. cennet demektir. Daire ile sembolize edilir.


Tasarımda Şamanizm inançları kullanılmıştır. Güçlü tılsımlardan biri olan kurt dişi,

Tılsım Şamanik ( Kam ) Kolye - Tengri Runik Sembolü




"Tengri" (𐱅𐰭𐰼𐰃), tarih öncesi Asya Türklerine ait önemli bir "Tanrı" ikonunun runik yazılışıdır. Runik Türk yazıtlarının tarihi M.Ö. 7000-7500 yıllarına kadar dayanmaktadır.


Tarih öncesi eski Türk halklarının inanç unsurlarını yansıtan ve şaman rahiplerin (Kam) kullandıkları sembollerden oluşan bir kolyedir. 

Vitruvius Türk Kahvesi Fincanları Siyah 75ml / 2.5oz




Tüm doku ham seramik kil üzerine el işçiliği ile yapılmıştır. Kahve fincanlarının üzerine eski vitruvian duvarı ve kabartma desenlerinden alıntı yapılarak işlenmiştir.


Beyaz Kil / Sigrafitto / 1060C Sırlı Pişirim


Bardak: Ø=5cm/ h=6.5cm/ V=70ml,

Tabak: 12x9cm


Opus Vittatum Büyük Kahve Fincanı (500ml / 16oz)



Büyük boy kupaları sevenler için ideal. Antik duvar dokularından biri olan "Opus Vittatum" örgüsü kullanılarak tasarlanmıştır. Tüm doku el işçiliği ile yapılır.

500 ml sıvı tutar.


Beyaz Kil / Sigrafitto / 1060C Sırlı Pişirim


Ø=7cm / h=10cm / V=500ml

Bathonea Prehistorik Avcı Kupa | Petroglif Desenli Beyaz Siyah | 350ml / 12oz

 




Bathonea Prehistorik Avcı Kahve Kupa Petroglif Desenli Beyaz Siyah (350ml / 12oz)


Taşa oyulmuş tarih öncesi bir avcı figürü görünümünden tasarlanmıştır. Petroglif deseni seramik kil üzerine el işidir. Sapın kaymadan rahat kavranabilmesi için ip sarma tekniği uygulanmıştır ve su geçirmezdir.

Beyaz Kil / Sigrafitto / 1060C Sırlı pişirim

Ölçüler: Ø=9cm/h=11cm/D=350ml


Hakkında


Seramik çalışmalarına 2004 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi çatısı altında başlamıştır ve 2014 yılında evinin bahçesinde kurduğu on beş metrekarelik bireysel atölyesinde  devam etmektedir.

Ufuk Özçizme için seramik, insanın ateşle buluşmasından bu yana sürekli gelişen bir sanat dalıdır ve bunun sonuçlarından biri olarak antik çağ sanatının en iyi izlenebildiği alanlardan biridir. Çalışmalarında bu bilinç ile seramiğin tarihsel sürecini yaşatma noktasından hareket eder.  Antik dünyanın ve etnik geçmişin bulgularını yeni modern form yüzeylerinde uygulama arayışındadır.

Tamgasay Kahve Fincanı | Runik Tengri Yazılı | Siyah Beyaz 180ml / 6oz

 



Fincanın içi siyah sırlıdır ve dış yüzeylerinde mat kaya dokusunda runik Türkçe yazıt (köktörük) vardır.

Dış yüzeye kazıyarak 𐱅𐰤𐰼𐰃:𐰋𐰃𐰔𐰤𐰃:𐰋𐰃𐰼𐰠𐰀 (Tengri Bizni Birle )

"Tengri bizimledir!" yazıyor. Genel anonim bir Türkçe duadır.

Teknik: Sgraffito, 1060C, Sırlı Pişirim

Ölçüler: Ø=8cm/ h=7cm/ V=180ml

Kiren Kahve Fincanı Ahşap Kulplu Turkuaz Turuncu 280ml / 9.5oz




Ahşabın dokusunu sevenler için ahşap kulplu kupa. Bardağımızın kulpu Anadolu'nun çoğu yöresinde Kiren meyvesi veya ağacı olarak bilinen masif bir ağaç olan Kızılcık Ağacından yapılmıştır.

Önce tahta çivilerle gövdeye sabitlenir ve sudan etkilenmeyecek bir ip ile bağlanarak düğümlenir. Kupanın yüzey deseni, seramik kilin elle kazınmasıyla oluşturulur. 


1060C / Beyaz Kil / Sigrafitto 


Ø=8cm/ h=10cm/ V=280ml


Göktürk Kahve Fincanı 180ml / 6oz




Fincanın alt kısmında soldan sağa eski Türkçe öncesi runik (Kök Törük ) harflerle ''TENGRİ BİZE YARDIM ET VE BİZİ GÖZETLE'' yazmaktadır. 𐱅𐰭𐰼𐰃𐰢:𐰋𐰃𐰔𐰀:𐰖𐰺𐰑𐰢:𐱅:𐰋𐰃𐰔𐰃:𐰏𐰇𐰔𐱅𐰠𐰀


Sibirya bozkırlarından Anadolu'ya uzanan farklı coğrafyalardaki binlerce yıllık kaya resimlerinden esinlenmiştir. Av sahneli kupa, Tengri ile eski topluluklardaki yaşam arasındaki iletişimi tasvir eder. Tamamı el yapımıdır. İçi siyah sırlıdır ve dış yüzeyleri kaya dokusunda petroglifler içermektedir.

1100C / Beyaz Kil / Sigrafitto 


Bardak: Ø=8cm/ h=7cm/ V=180ml (6oz)


Taurus Kahve Fincanı 140ml / 4oz




Boğa sembolü yeniden doğuşun sembolüdür. Torların diyarı, boğaların diyarı ve yüksek yerler; Işıklar diyarı olarak bilinen Anadolu'da Çatalhöyük'ten güneye bakıldığında kutsal boğanın adını taşıyan Toroslar (Tur-Öz, Toroslar, Tor) Boğa Dağları vardır. Boğa yeniden doğuşu, yeniden başlamayı sembolize etmiş. Dünya coğrafyasında bu bölge yeniden doğuşa inanılan ve en çok yeniden doğum vakalarının görüldüğü yerdir.


Bugün Anadolu'nun pek çok yerinde evlerin duvarlarının yüksek noktalarına kötülüğü uzak tutmak için boğa başları ve boynuzlar asılıyor. Girit, Kıbrıs, Sardunya Adası ve Malta Adalarında da çok yaygındır.

Kupa yüzeyinde el işçiliği ile işlenen ve kutsal kabul edilen boğa kafatası figürüne aynı temada bir kulp eşlik etmektedir.


Duble Türk kahvesi, hazır kahve ve Espresso Lungo ve Risretto'nun yanı sıra tüm kişisel kahve içecekleri için idealdir.


Boyut: Ø=7,5cm/ h=7cm/ V=140ml

5 Haziran 2023 Pazartesi

'' Olimpos Seramik '' Logo



Derin düşünce sahibi olduğu ve ileri görüşlülüğü her fırsatta ortaya konan Mustafa Kemal ATATÜRK’ün; MU kıtası ile UYGUR’lar dolayısıyla TÜRK’ler arasındaki bağların ortaya çıkarılması için başlattığı araştırmalar ve çalışmalarla, geçmişte yaşamış yüksek seviyede uygarlık ve medeniyet yaratmış bu insanların bilgi, deneyim ve tecrübelerini gün yüzüne çıkartıp onlardan faydalanarak hem kendi ulusunun hem de insanlığın gelişimine katkı sağlamayı amaçlamış ve buna bağlı olarak bilimsel dayanaklarla Türk Tarih Tezi'ni oluşturmuştur. Bu tezin ana iskeleti olarak MU kıtası ve uygarlığı hakkında araştırma yapması için özel olarak TAHSİN MAYATEPEK’i görevlendirmiştir.


TAHSİN MAYATEPEK raporlarının tamamına yakın bir bölümünü Mu kıtası ve uygarlığı konularında uzman olan JAMES CHURCHWARD adındaki İngiliz okült yazarın araştırmalarına dayandırmış ve yazarın yaptığı araştırmalardan elde ettiği bilgileri bir araya getirerek yazdığı kitapları ( KAYIP KITA MU, KAYIP KITA MU’NUN ÇOCUKLARI, KAYIP KITAMU’NUN KOZMİK GÜÇLERİ-1 , KAYIP KITA MU’NUN KOZMİK GÜÇLERİ-2 ) ulu öndere tavsiye eder. ATATÜRK büyük bir merakla bu kitapları tercüme ettirip üzerlerinde çalışır ve notlar alır.

Mu uygarlığının kolonileştirdiği ve daha sonra bağımsızlaşarak birer imparatorluğa dönüşen en önemli iki devleti, ATLANTİS ve UYGUR İmparatorluklarıdır. Ayrıca bugün Antik Mısır, Çin,
Hint ve Maya uygarlıkları diye bilinen uygarlıkların kökeninde de Mu uygarlığı yatmaktadır.

Mu‘dan göçen insanlar çeşitli yerlere yerleşmişlerdir. Mu uygarlığının kolonileştirdiği ve daha sonra bağımsızlaşarak birer imparatorluğa dönüşen en önemli iki devleti, ATLANTİS ve UYGUR İmparatorluklarıdır. Ayrıca bugün Antik Mısır, Çin, Hint ve Maya uygarlıkları diye bilinen uygarlıkların kökeninde de Mu uygarlığı yatmaktadır. O zamanlarda insanlar sahip oldukları bazı telepatik vb güçlere, dejenerasyonun ve bozulmaların getireceği felaketi önceden öğrenip, anlayıp ve göç etmişlerdir. Örneğin UYGUR kabilesi kuzeye gidip Asya’ya yerleşmiştir ve binlerce yıl sonra kurulan UYGUR devletinin adı bu bağlamda tesadüf olabilir mi ! Bu kabilelerden biri olan KARYEN ler de uzun bir yolculuktan sonra Akdeniz ve Ege denizine ulaşmışlar buraları kendilerine yurt tutmuşlar. Bunlarda lise tarih kitaplarından okuduğumuz gördüğümüz Sümer, Hitit, İyon, Lidya, Trak ve Helen' lerin ataları oldukları sanılıyor. Heredot karyen soyundan geldiğini iddia edip ve övündüğü anlatılır.




Helen Alfabesi:



Bu yolculuğun sonunda oluşmuş olan Helen (Yunan) alfabesi Mu kıtasının batış destanını anlatan harflerden oluşmaktadır;


Al-paa-ha (alpha)* be-ta(beta)* kam-ma (gamma)* tel-ta (delta)* ep- zil-onom (epsilon)* ze-ta (zeta)* et-ha (eta)* thetheha-ha (theta)* ıo-ta
(ıota)* kap-paa (kappa)* lam-be-ta (lambta)*MU (mu) ve devam eder..


ALPHA –
Al: ağır şiddetli, PAA: kırmak, ha: su
BETA –
BE: yürümek, TA: düzlük, yer, ova, zemin
GAMMA –
KAM: maruz kalmak, almak, MA: anne, dünya, toprak
DELTA –
TEL: derin, taban, dip, alt, TA: bulunduğu yer
EPSİLON –
EP: engel olmak, ZİL: sınır oluşturma, kenar yapmak, ONOM: büyük fırtına, hortum, kasırga
ZETA –
ZE: saldırmak, çarpmak, vurmak, TA: bulunduğu yer,
ETA –
ET: birlikte, ile, HA: su
THETA –
THETHE kaplamak, genişletmek, HA: su
IOTA –
IO: canlı, yaşayan hareketeden herşey, TA: bulunduğu yer
LAMBDA –
LAM: batmak, BE: gitmek, yürümek TA: bulunduğu yer
MU – MU
Nİ –
Nİ: uç, zirve, doruk
Xİ –
Xİ: doğmak, görünmek
OMİKRON –
OM: döndürmek, İK: rüzgar, LE: yer, ON:dairesel


Pİ –
Pİ: yavaş yavaş yerleştirmek
RHO –
LA: kadar, BO: gelmek
SİGMA –
Zİ: soğuk, İK: rüzgar, MA: toprak, ana
TAU –
TA: nerede, U: dip, çukur, uçurum
PHİ –
PE: gelmek, Hİ: çamur, kil
CHİ –
CHİ: ağzı açık
PSİ –
PE: gelmek, gitmek, Zİ: buhar
KAPA –
KA: çökelti, tortu, tümsek, PAA: kırmak, engel olmak, zorla girmek
UPSİLON –
U: Dip, çukur, uçurum, PA: gölcük, Zİ: soğuk, LE: yer, ON:
dairesel
OMEGA –
O: orada, MEC: döndürmek, KA: tortu.
şimdi bunları birleştirip hikaye haline getirirsek ;
Sular şiddetle ovalara hücum edip yayılır. Tümseklerin olduğu alçak yerlerdeki toprakları kaplar. Sahiller oluşturur ve girdaplar yeryüzüne saldırır. Sular, yaşayan ve hareket eden bütün her şeye yayılır. Tümsekler dayanamaz ve MU toprakları batar. Yalnız su üstünde kalan yüksek tepeler görünürde kaldı. Soğuk hava gelene kadar yavaş yavaş hortumlar, kasırgalar eser. Önceden vadilerin olduğu yerlerde artık uçurumlar ve soğuk derinlikler vardır. Daire şeklinde yerlerde çamur tabakaları oluşur. Açılan bir ağızdan dumanlar ve lavlar fışkırır, sonra buhar ve volkanik tortu gelir...
Yunan alfabesi sonuna kadar böyle devam ediyor .



Bu Bilgiler Işığında Logomuz:

Olimpos Seramik adımızı Antalya Yazır Köyü’ne bağlı, tarihinden ve doğasından etikilendiğimiz antik kentin adından aldık. Marka adımızda ve logomuzda bilinçli ve kasıtlı olarak Türkçe karakterlerle ’Olimpos’ olarak kullanmayı uygun gördük.
Bunun sebeplerinden birincisi, Yazır Köyüne bağlı antik kent ve aynı zamanda tatil yöresi olan belde Türkiye Cumhuriyeti topraklarıdır ve doğal olarak bize aittir. Bu nedenle bizim dilimize göre yazılmalıdır.
İkincisi, Olimpos (Olympos) adının kaynağı ve anlamı tam anlamıyla bilinmese de eski Anadolu dillerinden geldiği ve çoğunlukla “yüksek dağ” anlamını taşıdığı anlaşılmaktadır. Gökyüzündeki bulutlara kadar doruğu uzanan ve tanrıların yerleşim edindiği inancı Sümerlerden, eski anadolu uygarlıklarından İyonya’ya ve dolayısıyla Helen topluluklarına geçmiştir.


Bu durumda Olimpos adı kimilerinin sandığı gibi Hristiyanlığın ya da her hangi bir dinin mensuplarının tekelinde olan bir kavram değildir. Anlam olarak Ulu - yüksek - kutsal dağ anlamlarına geldiği, dolayısı ile tüm dünya da ki kutsal dağlar bu uygarlık ve dillerinde Olimpos (Olympos) olarak adlandırılmıştır. Diğer bir değişle orta doğu coğrafyasında Sina dağı, Anadolu'da Olimpos dağı, Asya da Kailaş dağı bu anlamda aynıdır yani kutsal ve ulu dağdır. İsimler sadece coğrafik dil ve isim farklılıklarıdır.


Logomuzun renkleri dünya sanat tarihine Atina ( Attike) Çömlekleri olarak geçmiş olan siyah ve kırmızı figürlü antik yunan vazoları olarak bilinen, ancak gerçekte Etrüsk + İyonya kültür ve miraslarından kalan çömleklerin ana renkleridir. Burada oluşmuş olan bir handikap, bu renklerin bitmiş çömleklerin üzerine fırça ile boyayarak bir ressamlık yapıldığı sanılmasıdır. Oysa gerçek bundan daha fazlasıdır. Renkler eski ustaların yüz yıllar süren birikim ve ustalıklarının sonucu oluşmuş olan karmaşık bir pişirim tekniğinin sonucudur. Yani eseri oluştururken eserin ana bünyesindeki kil ile esere pişirim öncesi sürülen daha ince katmanlı bir sıvı kilin üzerine yapılan çizimlerin, pişirim teknikleri uygulanarak renk alması sağlanıyordu. O dönemler de bugün bildiğimiz seramik sır ve renkleri çok bilinen bir teknik değildi. Dolayısıyla figürler ve renkler çamurun içindeki demir oksit oranına göre kırmızı ve siyah renklerine bürünüyordu. O tarihe kadar bulunmuş olan en ileri seramik teknolojisi bu olduğu için büyük ustaların eserleri bu teknikte üretilip sarayları ve elitlerin hanelerini süslüyordu. Bu sayede çok nitelikli desen ve formlardan oluşan eserler çok iyi korunmuş olarak günümüze kadar ulaşabilmiş ve bu renkler bir çömlek ekolü olarak kalmış. Bir seramikçi olarak logoda kullanılabilecek en iyi ve anlamlı renklerin bu olabileceğini düşündük.


Logoda kullanılan font tarz olarak yine yukarıda saydığımız eski kültürlerin süreçlerinden geçmiş ve temelinde Türk tamgalarının olduğu tematik antik dönem kazıma fontudur. Logo üzerindeki ikon ise yukarıda saydığımız Helen harflerinin için de ki 'PHİ' yani çamur-kil-balçık anlamlarına gelmektedir. Aynı zamanda bu sembol altın oran için de kullanılır ve güzelliğin estetiğin sembolüdür. Antik dönem rakamlarının yazıldığı Roma rakamları olarak bilinen rakam da atölyemizi kurduğumuz 2018 yılına işaret eder ve tarzımızı belirtir.
Biz üzerinde yaşadığımız coğrafyanın tarihinden ilham aldık.


Antik çağda toplam 19 dağ Olimpos ismini almıştır (eski Yunanca’da (Helen ve İyonya) bağlı kaynaklarda Olympos, Latince’de ve bağlı kaynaklarda Olympus).
Bunlardan bazıları,
  • Antalya’ da Tahtalı Dağı: Olimpos Köyü, Antalya’da antik kent kalıntıları bulunan bir vadi ve aynı zamanda tatil yöresinin yakınlarında bulunan ve zamanın da adını aldığı bugünkü Tahtalı dağı.

  • Bugünkü Yunanistan’ın en yüksek zirvesini oluşturan Tesalya bölgesinde eski Yunan Mitolojisi’nde tanrıların oturduğu kabul edilen ve 2919 m. yükseklikteki dağ,

  • Mysia Olimpos Dağı (Uludağ), Bursa’da, antik çağda Mysia Olimposu olarak da anılmış olan ve Marmara Bölgesi’nin en yüksek zirvesini oluşturan dağ,

  • Paphlagonia Olimpos Dağı: Bartın merkezi doğusunda, il merkezi ile Arıt beldesi arasındaki Arıt Dağı , Antik çağda ve 19. yüzyıl Batılı gezginleri tarafından Paphlagonia Olimpos’u olarak anılan dağ.

  • Olimpos Tepesi (Kıbrıs), Kıbrıs adasının 1952 m. ile en yüksek zirvesini oluşturan dağ,

Bu tarihi isimden esinlenerek, ABD’de iki dağa ve Mars’ta bir dağa aynı isim verilmiştir.